Berliinin museot

Museosaari

Matkailija voi ostaa museokortin, jolla pääsee kolmen päivän ajan tutustumaan yli kolmeenkymmeneen museoon. Berliinin museot ja muistomerkit vetävät puoleensa eniten  maan ulkopuolelta tulevia turisteja mutta lähes yhtä paljon muualta Saksasta tullaan niitä katsomaan. Itse museosaari on Unescon suojelukohde keskellä suurkaupunkia.

Altes Museum

Museosaaren museot Bode, Altes, Neues, Pergamon museo ja Altes National Galerie pitävät kokoelmissaan aimo annoksen enimmäkseen Euroopan ja Lähi-Idän alueen kulttuurihistoriaa aina antiikin ajoista saksalaisen moderniin taiteeseen.


Museosaari

Museosaaren rakennuksista arkkitehtuurin museo: Pergamonmuseo on remontissa, mutta toisaalta sen yhteydessä toimii Pergamon-panorama, jossa on konstruoitu digitaalisesti  näyttelytiloihin kolmiulotteinen alkuperäisien alttarin kokoinen elävä mallinnus tuon ajan kauppaista, kansasta, papeista, jotka elävät ja toimivat alttarin läheisyydessä.

Itse Pergamon-museossa on nähtävillä antiikin ajan rakennusten rekonstruktioita mm. Miletoksen kaupungin portti—ja kaupungin halli.

Pergamonin Lähi-idän muinaisissa kokoelmissa on Babylonian ajan esineistöä ja pienoismalleja rakennuksista:  Mardukin temppelista ja Baabelin tornista, uskonnollisen kulkueen katu Nebukadnessarin ajalta leijonareliefeineen ja kauniin sininen Ishtarin portti. Museossa on Assyrian ja Iranin alueen sekä islamilaisen taiteen kokoelma.

 Berliinin museot: Altes ja Neues pitävät esillä antiikin ajan esineistöä ja tunnetuimpia nähtävyyksiä, Neues- museumissa egyptiläistä taidetta — Bode-museossa puolestaan on esillä veistotaidetta antiikin ja keskiajan maailmasta sekä mitaleja.

Berliinin taidemuseot

Altes National Galerei

Museosaaren Alter Nationalgalerei on viehättävä pieni museo, jossa esillä on kaupungin oma ”hovimaalari” Menzel . Hän maalasi paljon julkisia teoksia joissa komeilivat valtaapitävät, mutta  myös työläisiä hiiliahjossa ja onpa esillä Menzelin  hauska maalaus omasta kuhmuraisesta jalastaan.

Museossa on myös saksalaisia romanttisia maalareita yöpuolen kuvaajia: Böcklinin maalauksia mm. ”Kuolleiden saari ” ja teoksia David Caspar Friedrichiltä.  Yksittäisiä tauluja on tunnetuilta ranskalaista impressionisteilta.

Kansainvälisesti merkittävin on Kulturforumilla, lähellä Potzdamer Platzia sijaitseva Gemäldegalerei, jossa on vanhojen mestarien maalauksia 1200- luvulta 1700-luvulle: suurten eurooppalaisten taiteilijoiden, van Euykin, Brugelin, Durerin, Raphaelin. Tizianin, Caravggion, Rembrandtin , Rubensin ja Vermeerin tauluja.

Kulturforumilla on melkoinen joukko museoita ja konserttisaleja ja kirjastoja: Hans Scharoun suunnittelemaa foorumia pidetään nykyisin modernin arkkitehtuurin klassikkona ja siellä sijaitsee myös Bauhaus koulukuntaan kuuluneen Mies van der Rohen suunnittelema  Neues National galerei. Yksikerroksinen tasakattoinen modernin taiteen museon kokoelmassa on 1900-luvun teoksia Mucnhilta, Kokochkalta ja saksalaiseen Brucke ryhmään kuluneilta taitelijoita.  Kandinsky ja Paul Kleetä toimivat opettajina Bauhausissa ja heidän taulujaan on myös täällä.

Osin  samaa kokoelmaa käyttää myös nykytaiteen museo Hamburger Banhof, jossa on paljon Joseph Beuysin teoksia, mutta myös Jeff Koonsia, Andy Warholea ja Rolf Rauschenbergia. Museossa pidetään paljon vaihtuvia näyttelyjä.

Hampurin vanha asema, Hamburger Banhof nykytaiteen museon rakennus 1800-luvun puolivälistä

Berlinische Galerie on Checkpoint Charlien lähellä oleva nykytaiteen museo, jossa on esillä viimevuosidadan taidesuuntaukset uusasiallisuudesta abstraktiin ekspressionismiin ja käsiteelliseen figuratiivisuuteen. Paljon Itä-Eurooppalaisten ja venäläisten taitelijoiden töitä ja saksalaisista Max Liebermann ja Otto Dix. Berlinische Galerien vaihtuvat näyttelyt ovat usein myös mielenkiintoisia.

Muita näkemisen arvoisia taidemuseoita ovat yksityinen Käthe Kollwitz museo, jossa veistosten ja piirrosten kautta tulee esiin köyhyys ja kärsimys, Berliinin sosiaaliset ongelmat ennen toista maailman sotaa. Brucke museossa ovat esillä saksalaiset ekspressionistit Emil Nolde. Charlotten historiallisen linnan ja puiston yhteydessä toimii Museum Bergguen, joka esittelee Picasson taiteilijan uran varhaisvaiheen ”sinisen kauden” teoksia.

Muut Berliinin museot

Museokortilla pääsee muun muassa juutalaisen museoon, elokuvamuseon ja vakoilumuseoon ja kahteen museoon joissa on esillä historiaa—Saksan historian museo, jonka rakennuskin on yksi kaupungin hienoimmista vanhoista rakennuksista Zeughaus barokkityylinen asevarasto vuodelta 1706.

Berliinin historiaan keskittyvä Märkishce Museum, jonka kokoelmista näkyy kaupungin rakennusten muinaisia pienoismalleja ja valittujen historiallisia hetkiä sekä pintaa syvempi suvaitsevaisuus eri kulttuureja kansallisuuksia ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Saksan historian museo

Zeughaus on keskellä kaupunkia ja Saksan historiaa tunteva saattaa löytää sieltä silti vielä jotain uutta. Museossa käydään läviste koko kansakunnan historia taulujen. filmien ja esinesitön kautta sodan kauhut: joita Andreas Schluterin 22 reliefiä esittävät, ja Louis Cranachin maalaama uskon puhdistuksen alulle panijan Martin Lutherin muotokuva, keksintöjen historiaa, juutalaisten kohtalo ja pala Berliinin muuria muun muassa.

Saksan historiallinen museo, Zeughaus

Juutalaismuseo

on pohjakaavaltaan särkyneen tähden muotoinen ja pohjakerroksessa yksittäisten henkilöiden pienten elämän tarinoiden ja henkilökohtaisten esineiden kautta valaistaan juutalaisten kohtaloja natsien käsissä. Museon pihalla on sementtinen labyrintti, joka kuvaa kauhua? Yläkerrassa vaihtuvia näyttelyjä—syksyllä  2019 oli esillä tunnettujen huippuvalokuvaajien töitä ja kriittisiä kannanottoja  Israelin politikkaan Gazassa ja länsirannalla.

Juutalaismuseon pihalla oleva paon polku, kerto juutalisetn ahdingosta natsien vallan aikaan
Kuva: Stephan X. GNU-FDL


DDR-museo

sijaitsee vastapäät Berliinin tuomiokirkkoa Spreen rannalla—tähän yksityismuseoon kannattaa tutustua, sillä siellä kuvataan  arkielämää DDR.ssä, seksuaalisuutta pulaa tavaroista, selliä, vankilaa poliisivaltiossa, mutta myös joidenkin etuoikeutettujen suhteellisen mukava arkielämää, DDR.n lähiöitä ulkomaanmatkoja ja nudismia, jota maassa harrastettiin, vaikka moraali muuten olikin suhteellisen puritaaninen.

Saksan elokuva ja filmimuseo

sijaitse Potsdamer Platzilla Sony Centerin yhteydessä olevassa rakennuksessa ja sen pysyvään näyttelyyn pääsee museokortilla. Tunteisin vetoava laji lähikuvineen kapean käytävän varrella toivottaa tervetulleeksi  tähtien maailmaan, joista suurin oli berliiniläinen Marlene Dietrich. Weimarin tasavallan ajoilta saksalaien elokuva oli luovaa ja uusi uria aukovaa ei vähiten Friz Langin elokuvien vuoksi. ”M kaupunki etsii murhaajaa”, mutta erityisesti Metropolis, suurkaupungin elämää tarkasteleva elokuva, joka antoi vaikutteita muille ohjaajille. Museossa on esillä Metropolis- elokuvan valmistusvaiheita lavasteita ja muista dokumentteja, Leni Riefenstahl ja sodnäjaäkeisn elokuvan historaa aina nykypäivään saakka.