Eremitaasi

Eremitaasi palatsiaukiolla
Eremitasi ja palatsiaukion voiton pylväs
Eremitaasi julkisivu
Eremitaasi
Eremitaasin patsaita
Eremitaasin patsaita
Eremitaasi pääsisäänkäynti
Eremitaasin pääsisäänkäynti

Eremitaasi on ehkäpä Pietarin tunnetuin ja suosituin nähtävyys ja turistikohde niin maan sisällä kuin ulkomaalaisillekin turisteille. Pietari on ollut aikojen kuluessa hyvin kansainvälinen ja nimenomaan länsimaiseen tyyliin rakennettu kaupunki: pääkaupunki ja ikkuna länteen.  Pietarin kansainvälisyys on ollut enimmäkseen hallitsijoiden ja hovin maan eliitin kansainvälisyyttä, ranskalaista hovikulttuuria ja kieltä ihannoivaa. Pietari ja Katariina Suuren tavoitteena oli nostaa maata valistuneen Euroopan tasolle. Katariina Suuri hankki Pietariin mittava määrän merkittävää eurooppalaisista taidetta asiantuntijodien avulla, sillä Katriina itse ei ymmärtänyt taiteesta mitään.

Kaariportti Talvipalatsin aukiolla
Kaariportti Talvipalatsin auikiolle

Taidehistoriasta kiinnostuneille suurelle yleisölle Pietari tarjoaa edelleenkin paljon kiintoisia nähtävää- Talvipalatsin lisäksi kokonaisuus edustaa monien aikakausien arkkitehtuurista tyyliä ja on pääosin ulkomaisten arkkitehtien suunnittelema. Eremitaasin rakennukset ja  osa niiden sisutuksesta ja huoneistosta ovat sinällään näkemisen arvoisia, toisaalta se sisältää laadukasta taidetta ja mielenkiintoisia esineitä.

Nevaan itseään peilaileva eremitaasi on toiminut hallitsijoiden virka-asuntona ja myöhemmin taidemuseona. Talvipalatsiksi nimitetään suurinta rakennusta joka avautuu myös palatsiaukiolle, joka on ollut merkittävä paikka Venäjän poliittisessa historiassa. Siellä sijaitsee myös taidemuseon sisäänkäynti, josta pääsee myös rakennuskompleksin muihin osiin eli varinaiseen eremitaasin johon kuuluvat vanha, pieni, ja uusi Eremitaasi ja eremitaasin teatteri. Näiden rakennusten eroa ei kävijä sisällä huomaa vaan liikkuu niiden sisällä upeista huoneistoista ja näyttelytilasta toiseen.

Mitä nähdä eremitaasissa

Muutamakaan päivä  ei riitä eremitaasin kokoelmien näkemiseen sillä esineitä on yli kolme miljardia, joten karsintaa on tehtävä ja keskityttävä joko sellaiseen mikä itsestä tuntuu kiinniostavalta tai keskityttävä ”must-see”- helmiin, joita museossa riittää kyllä  parin kolmen päivän vierailuun.

Uusi Eremitaasi
Uusi Eremitaasi ja vasemalla pieni eremitaasi

Eremitaasissa on laajat kokoelmat eurooppalaista taidetta keskiajalta 1900-luvulle. Erityisesti ranskalaista maalaustaidetta on paljon, mutta merkittäviä ovat italialaisen, flaamilasien ja hollantilaisen taiteen kokoelmat. Eremitaasissa on yli 20 Rembrandtia, paljon Rubensin töitä, mutta myös liuta italialaisten taitelijouden teoksia. Museon helmiin kuuluvat yksittäiset Leonardo da Vincin teokset: kaksi Madonna taulua, Madonna Litti ja Benoisen madonna, Rafaelin Madonna ja Michelangelon veistos Kyyristynyt poika. Myös El Grecoa. Goyaa löytyy museosta sekä Canaletton kuuluisa kolmea hyvettä esittävä veistos.

Museokompleksin sisätilat ovat loisteliaita ja sisutusarkkiehdit ovat somistaneet huoneita barokkityylistä empireen. Museon helmiin kuuluu tietysti barokkinen komea portaikko pääsisäänkäynnin yhteydessä. Kullalta koristeltu kuuluisa malakiittihuone on kuulunut Nikolai I :n vaimolle ja on myös tärkeä nähtävyys. Huoneessa on tummanpunaiset verhot ja arvokkaat vihreät malakiittipylväät.

Uudessa eremitaasissa sijaitseva värikäs kaarikäytävä Raffaelin loggiat on kopio Vatikaanin, paavin palatsista – loggioiden frescot on maalattu Rafaellon luonnosten perusteella. Loggian holvit on koristeltu raamatun kertomuksilla ja seinät kirjavilla kuvioilla.

Eremitaasin esineistöstä kannattaa huomata alakerrassa sijaitseva yhdestä jaspis- lohkareesta veistetty Kolyvanin vaasi, joka painaa 19,2 tonnia, sekä englantilaisen kultasepän James Cockin valmistama valatan iso kultainen riikinkukkokello. Ritarien halli jossa on aseita ja haarniskoja 1400-1600-luvulta on myös suosittu nähtävyys.

Yleisesikunnan päärakennus, modernin taiteen näyttelytilat
Yleisesikunnnan päärakennus, jossa nykyisin on modernin euroopplaisen taiteen kokoelmat

Talvipalatsia vastapäätä sijaitseva kaareva empiretyylinen pääesikunnan rakennus on muutettu näyttelytiloiksi, jossa nähtävänä on Eremitaasin merkittävä ranskalaisen impressionismin ja eurooppalaisena modernin taiteen näyttely, joka jokaisen kävijän kannattaa käydä katsomassa. Esillä on Monet, Manet, Degas, Renoir, van Gogh, Gaguin, Cezanne, Matisse, Rodin ja Picasso muun muassa.