Lontoon Cityn tarinaa

Lontoon Cityn tarinaa kertovat entiset Englannin asevoimissa palvelleet miehet. Towerin Linna on Cityn läheisyydessä ja   punamustiin asuihin pukeutuneet Yeowmen Wardenit  toimivat oppaina Towerin historiaan, josta jokainen kertoo turisteille omaan persoonalliseen tyyliinsä.

Tower

Näkymä Towerin sisältä
Towerin muurien sisällä

Toweriin kietoutuu kansakunnan historia, hallitsijasukujen, vallantavoittelijoiden, juonittelijoiden sisarusten ja veljien välinen dramaattinen valtataistelu. Tower on ollut myös vankila, mihin sen synkkä ja kiehtova historia liittyy: teloitukset, joita suoritettiin julkisesti läheisellä kukkulalla Tower Hillilla.

Tower-museon asehuone
Asehuone
Keskiajan valktaistuin
Valtaistuin keskiajalta
Towerissa mestattujen muistomerkki
Towerissa mestattujen muistomerkki

Valkoinen torni, White Tower
White Tower

Towerin linnoitus koostui useista torneista ja sen symbolisesti tärkein on  1100-luvulla rakennettu Valkoinen Torni ( White Tower ) joka on yksi huomattavimmista tähän päivään säilyneistä tuon aikakauden rakennuksista.  Nykyisin se toimii vanhojen aseiden ja haarniskojen näyttelytilana ja museokauppana. Towerin pihalla tulipaloilta säästynyt keskiajan tyyliä noudatteleva asuinrakennus ja moderni taideteos suihkulähde, joka vuodattaa vettään  mestattujen muistoksi. Myös eläintarhaa pidettiin Towerissa. Se syntyi keskiajan halltsijoiden lahjoista Englannin kuninkaille.

Towerin eläintarha
Tower toimi myös eläintarhana
Keskiajan kuninkaan asunnon takka Tower
Keskiajan kuninkaan asunnon takka

Edward I rakennutti pyhän Tuomaan tornin ja hän Henrik III asuivat siellä 1200-1300-luvuilla. Vanhan keskiaikainen palatsi, olohuone takkoineen ja pieni kappeli on yleisön nähtävissä.

Towerin linnoituksen päärakennsu
Päärakennus

Towerin keskipisteessä, Waterloon parakeissa ovat ne Englannin kuningaskunnan kalleudet eli kruununjalokivet: monien kuninkaiden kruunut ja kruunajaisvarusteet, sauvat, miekat, valtakunnan omenat, koristeelliset tunikat ja astiastot, joita kruunajaisissa on käytetty.

Globe

Lontoon Cityn tarinaa ei voi sivuuttaa ilman Shakespearea. Shakespearen Globe-teatteri Thamesin rannalla. Se sijaitsee aivan Tate Modern-museon vieressä. Globe on amerikkalaisen näyttelijän Sam Wanamakerin alulle panema luomus, joka valmistui vuonna 1997. Toimivan teatterin yhteydessä on myös museo, jonka pienoismallien, esineiden ja pukujen kautta saa kuvan Shakespearen ajan teatterista, sen ympäristöstä ja aikakauden elämästä ylipäätäänkin

Globe-teatteri
Globeteatteri

Aamupäivin teatterin näyttämöön pääsee tutustumaan maksullisella opaskierroksilla. Globe oli pyöreä osin roomalaisia amfiteattereita muistuttava rakennus, jossa reunoilla oli katettu katsomo ja keskellä halpoja seisomapaikkoja avoimen taivaan alla. Sisustuksessa on  jäljitelty tuona aikana muodissa ollutta antiikin aikaa. 

Shakesperaren näytelmiä esitetään Globessa, mutta lippuja on vaikea saada ainakaan samalle päivälle eli ne kannattaa varata netin kautta etukäteen.