Lontoon museoita

British Museum Bloomsburyssa

Lontoon museoita on paljon, mutta British Museumissa jokaisen maanosan kansalaisille löytynee sirpaleita omankin kulttuurin historiasta. Niin turisteille kuin Lontoon monikulttuuriselle väestölle, jos se haluaa oma juuriaan virkistää. Laajimmat kokoelmat liittyvätkin vanhoihin muinaiskulttuureihin.  Museossa on toki eurooppalaisen kulttuurin esineistöä 1900-luvulle asti.

Lontoon museoita: British Museumin uusittu halli
British Museumin uusittu sisähalli

Museon kokoelmat ovat valtavat, joten kannattaa keskittyä johonkin osastoon, esimerkiksi Kreikan ja Egyptin osastojen kokoelmiin. Egyptiläistä esineistöä ja patsaita on sekä ylä- että alakerrassa; Ramses II ja monta Amenhotep III, virkamiehiä, paikallisia hallitsijoita. Värikkäitä sarkofageja ja muuta esineistöä löytyy museon myös ylemmästä kerroksesta. Rosetten kivi kuuluu museon tärkeimpiin nähtävyyksiin. Kivi avasi hieroglyfien arvoituksen, sillä sen avulla pystytiin koodaamaan hieroglyfit käsitettävälle kielelle.

Lontoon museoita: Egyptin osasto
Egyptin osaston lempeät faaraot

Museon antiikin kokoelma on laaja: on mykeneläistä kulttuuria ja laajasti antiikin Kreikan esineistöä, joissa kuvastuvat liike, villeys, sotaisuus ja elämänilo tansseineen ja juhlineen. Nereidien temppeli/ hautamonumentti, yksi vanhan ajan maailman seitsemästä ihmeestä: Halikarnassoksen mausoleumi ja osa Parthenonia oli koottu museon jäljelle jääneistä ja paikalla säilytetyistä fragmenteista.

Lontoon museoita: Halikarnassoksen mausoleumin patsaspari
Halikarnoon mauseleumin patsaita

Museon  tärkeimpinä pidettyjä nähtävyyksiä ovat muun muassa Iranilainen kulta-aarrekokoelma, Oxus jadesta tehty kilpikonna, Beninin afrikkalainen norsunluunaamio,  japanilaisen samuraisotilaan kypärä ja miekka, anglien kuninkaan hautalöytö Sutton Hoo,   Skotlannista löytyneet norsun  ja valaanluusta tehdyt pelinappulat. Museossa on myös nähtävillä yksi maailman vanhimmista lautapeleistä: Urin kuninkaallinen peli ja tietysti  Rosetten kivi.

Islamilaisen osaston jadesta tehty kilpikonna

Lontoon museoita Exhibition Roadilla

Kensingtonin kaupunginosassa sijaitsee kaksi valtava puistoa ja ainakin kolme mielenkiintoista museota. Kensingtonin ja Hyde Parkin laajat puistoalueet. Exhibition Roadilta löytyy Lontoon museoita, joiden perusnäyttelyihin on ilmainen pääsy: Natural History Museum, Victorian-Albert -museo ja Tiedemuseo

Viktoria Albert Museo

Lontoon museoita: V/A museon sisäänkäynti
Victoria Albertmuseon sisäänkäynti

Victoria-Albert museon kokoelmat oli alun perin tarkoitettu taiteen ja muotoilun oppilaille ja teollisuuden palveluksessa toimiville suunnittelijoille. Kuvaa maailman taiteen huipuista kopioina eli kipsivaloksina välitettiin niille, joilla ei ollut varaa matkustaa katselemaan alkuperäisiä teoksia. Museossa ovat kopioina muun muassa Michelangelon ja Donatellon Daavidin patsaat, mutta myös Portlandin maljakon ja Trajanuksen pylväs.

Lontoon museoita V/A museon veistoshalli
VA -museon veistoshalli

Sisustusmuseon kokoelmat ovat  valtaisat (n. 2.25 miljoonaa esinettä) ja moninaiset aina valokuvista ja patsaista julisteisiin ja monenlaisiin mielikuvitusta innoittaviin käyttöesineisiin ja muodin luomuksiin.

Lontoon museoita: 1950-60-lukujen brittimuotia V/A museossa
Lontoolaista muotia 1960-ja 1970-luvuilta

 Museossa on omat osastonsa brittiläistä sisustuksen historiaa ja merkittävät Etelä-Aasialaisen kulttuurin osastot. Brittiläisen siirtomaavallan kulta-aika huokuu eri kulttuureista peräsin olevista kiehtovista esineistä: melkoinen kokoelma jumalia ja heidän patsaitaan, astiastoja, kulttiesineitä   mm. Thaimaasta, Intiasta, Pakistanista ja Tiibetistä.

Lontoon museoita: Itämaainen jumala V/A museiossa
Itämainen jumala VA-museossa

Luonnonhistoriallinen museo

Lontoon museoita: hirmuliskon luuranko luonnon historiallinen museo
Liskon luuranko London Natural history musem

Jos haluat nähdä hauskoja Lontoon museoita lastesi kanssa on Luonnon historiallinen museo ehdoton valinta. Luonnonhistoriallisen museon näyttelyt, kokoelmat ja niiden esillepano on kekseliästä ja dramaattista ja hauskaa, mikä taatusti vetoaa nuorempaan yleisöön ja lapsiin. Suuressa hallissa sisääntulijaa tulija tervehtii iso ja musta   Diplosauruksen luuranko, ja muinaisten liskojen luurankoja tai niiden jäljitelmiä museota löytyy paljon. Hirmuliskojen  osastolla esiintyy ihka elävä muovinen liikkuva ja karjuva  Tyrannosaurus Rex dramaattisissa valaistuksessa. Täytettyjä värikkäitä lintuja, sukupuuttoon kuolleita lajeja, maapallon luonnonhistoriaa ja geologiaa miljoonien vuosien takaa, luonnon aarteita: raakatimantteja, smaragdeja, topaaseja ja monia jalokiviä, jotka innoittivat kansakuntaan meren takaisin valloituksiin.

Tiedemuseo

Tiedemuseo sijaitsee samalla ExhibitIon Roadilla  kuin V/A ja Luonnonhistoriallinen museo. Museossa on  englantilaisen soveltavan tieteen saavutukset.  Höyryllä toimivan koneen keksijän James Wattin elämäntyö, joka loi edellytykset teolliselle vallankumoukselle ja koneiden voimaan perustuvalle tuotannolle.

National Gallery

Trafalgar Square- aukiolla seisoo suuren pylvään päässä meritaistelun voittaja amiraali Nelson. Aukiolle kerääntyy paljon ihmisiä, turisteja ja katutaitelijoita, jotka esittävät elävää musiikkia. National  Galleryssä vilskettä riittää ja kävijöitä on miljoonia. Lähellä on myös National Portrait Gallery, jossa voi ihailla englantilaisten merkkihenkilöiden muotokuvia.

National Gallery on lontoolainen vuonna 1824 perustettu taidemuseo. Se sijaitsee William Wilkinsin suunnittelemassa, 1832–1838 rakennetussa ja myöhemmin laajennetussa rakennuksessa Trafalgar Squarella. National Galleryn kokoelmissa on edustettuna kaikki länsieurooppalaisten taiteen suuntaukset myöhäiskeskiajalta aina impressionisteihin asti. 

Lontoon museoita: National Gallery
National Galleryn päärakennus

National Galleryn kokoelma sisältää yli 2 300 teosta. Niistä kuuluisimpia ovat Velázquezin Rokeby Venus, Turnerin Taisteleva Temeraire ja van Goghin Auringonkukat.

Kannattaa katsastaa myös Leonardo da Vincin Luolamadonna, taulu; Giovanni Arnolfini ja hänen vaimonsa Hans Holbeinin maalaus Suurlähettiläät. Vincent van Goghin Viisitoista auringonkukkaa maljakossa  ja Rembrandtin kypsän iän omakuva

Tate Modern

Tate Modern on vanhaan voimalaitokseen kunnostettu taidemuseo, joka sijaistee Thamesin rannalla nuoren koivumetsikön takana. Tate on maailman suosituin modernin taiteen museo, jolla on 5-6 miljoonaa kävijää vuosittain

Lontoon museoita: Tate Modern
Tate Modern

Museo on suureksi osaksi ilmainen: ainoastaan erikoisnäyttelyihin on pääsymaksuja. Tate Modern koostuu valtavasta Turbiinihallista, joka on rakennuksen keskipiste ja jonka toisessa kerroksessa on kiinalaisen Ai-weiwein  Puu-veistos. Sivuilla on tankit joissa pidetään performansseja. Turbiinihallin vieressä on kaksi monikerroksista tornia joissa molemmissa on näyttelytiloja. Niihin pääsee liukuportaita pitkin ja hissillä, jos ei jaksa kävellä kaikkia neljää-viittä kerrosta, joissa teoksia on esillä. Taten Modernin ylimpään 10.kerrokseen pääsee myös hissillä, josta voi katsella nyky-Lontoota lintuperspektiivistä

Lontoon museoita: Tate Modern 10.kerros
Lontoo Taten 10. kerroksesta
Lontoon museoita: Tate Modernin Turbiinihalli
TATEN turbiinihalli

Ilmaisten näyttelyjen kautta  mieli avoimena kulkeva tavallinenkin kävijä,  jolle moderni taide on vierasta, saa hyvän, iloisen ja valistuksellisen kuvan sen perusasioita.  Näyttelyjä oli rakennettu erilaisten teemojen varaan, joiden puitteissa kuuluisten modernien taiteilijoiden teoksia on esillä. Matisse, Picasso, Dali, Mondriani, Leger ja Braque  ja mittava määrä muita modernin ja nykytaiteen tunnettuja nimiä.