Moskova

Venäjän pääkaupunki

Moskovan näkymä
Moskovan torneja: keskellä Spasskaja ja oikealla Pyhän Vasilin kirkon torni
Moskova Kreml ja hallintorakennus takaa
Kremlin muuria ja hallintorakennus

Moskova on Kremlin ympärille keskiajalla syntynyt ja kasvanut pääkaupunki, jolla on pyöreä asemakaava. Kehämaiset kadut, bulevardit kiertävät keskustaa. Puolalaiset, ranskalaiset ja saksalaiset ovat armeijoineen ryskytelleet Moskovan portteja ja tuhonneetkin kaupunkia, mutta silti osa on säilynyt sotien ja tulipalojenkin jälkeen. Stalin aikaan paljon vanhaa Moskovaa hävisi.  Oli pakko leventää katuja ja lisätä kaistoja liikenneruuhkien välttämiseksi: osaksi vanhoja taloja siirrettiin paikaltaan useita metrejä, mutta pidettiin pystyssä.

Moskova kaupunki näkymä
Moskovan horisonttia

Stalinin ajan uusgoottilaisia rakennuksia on edelleen pystyssä kaupunkiin siroteltuna: muuan muassa ulkoministeriön rakennus ja yliopiston rakennus Varpusvuorella, josta kaupunkia voi ihailla lintuperspektiivistä.

Kreml ja punainen tori ovat vanhan Moskovan ydintä, jonka vuoksi Moskova on näkemisen arvoinen.

Moskova Liikennettä Tverskaja kadulla
Vilkasta liikennettä Tverskajalla, joka on yksi Moskovan vanhimpia pääkatuja

Neuvostoliiton hajottua vanhoja kirkkoja ryhdyttiin restauroimaan ja saattamaan entiseen asuunsa. Ne ovatkin alkuperäisen näköisiä, vaikka niistä puuttuu ajan patina. Nyky-Moskova näyttäytyy Disneyland – henkisenä uusine ostoskeskuksineen. Punaisen torin liepeillä on Okhtony Ryad kauppakeskus ja jättiläismäinen Pietari Suuren patsas katselee Moskovaa Uuden Tretjakovin gallerian lähellä. Moskovasta löytyy läheltä Pushkinin aukiota ja patsasta Euroopan suurin McDonalds- ravintola.

Moskova Pietari Suuren patsas Moskovajoen varrella
Pietari Suuren patsas Moskova-joen varrella
Moskova GUM tavaratalo sisältä
GUM tavaratalon sisustaa

Vanhan Moskovan kylkeen on myös rakennettu City-osio, korkeita pilvenpiirtäjiä ja liikehuoneistoja, 200-300 metrin korkuisia teräs -ja lasitorneja, jotka kilpailevat kansainvälisten esikuviensa kanssa. Kaupungin suuret kadut ovat autojen valtaamia ja on suositeltavaa ylittää ne alikulkutunnelien kautta. Vanha Arbatkatu on puolestaan  vilkas kävelykatu jonka varrella on vanhaa rakennuskantaa, ravintoloita ja kauppoja. Metroasemat ovat yksi kaupungin perinteikkäistä huippunähtävyyksistä—ne herättivät ihailua moderniudellaan myös Euroopassa, sillä Majakovskajan asema palkittiin vuoden 1934 maailmannäyttelyssä Grand Prix-palkinnolla

Englantilainen klubi Moskovassa. museo
Englantilainen klubi Tverskajalla nykyisin museo, jossa esillä historiaa vallankumouksen ajoista tähän päivään
Maneesin hevoset
Maneesin hevoset-patsas. Taustalla entiseen ratsastushalliin rakennettu näyttelytilan päätykolmio.
Moskovan katu
Vanha rakennus ruuhkaisen keskustan tuntumassa