Pietarhovi

Pietarhovi Suuri Palatsi Pietarhovissa
Pietarinhovin päärakennus
Pietarhovi Näkymä Pietarhovista
Yksi kaskadin kultaisista patsaista
Ykso monista kullatuista patsaista Pietarhovin edustalla

Pietarhovi sijaitsee Suomenlahden rannalla noin kolmekymmentä kilometriä Pietarista. Pietari suuri rakennutti Mon Plesir –nimisen kesäpalatsin,  jossa hän pysähtyi matkallaan Kronstadtiin. Kronstadt oli satama, josta hän lähti ulkomaille etsimään vaikutteita uuden uljaan valtakuntansa rakentamiseen.

Myöhemmin Pietari rakennutti alueelle suuren palatsin ja puiston, jonka sanottu jäljittelevän aurinkokuninkaan Versaillesia.  Muut hallitsijat laajensivat puistoalueita ja lisäsivät siihen rakennuksia. 1700-ja 1800-luvuilla rakennetun palatsialueen tuhannen hehtaarin alueella on noin kolmekymmentä rakennusta ja paviljonkia, joita puolestaan koristaa yli sata patsasta.

Pietarhovi Netunus ja suihkulähde

Välttämättä juuri Versailles ei ollut esikuva vaikka yksinvaltaisen kuninkaan absoluuttista valtaa Pietarhovin puistoalueen geometriseen muotoon leikattu luonto ja kasvusto sitä heijastivatkin. Pietarhovi oli myös uuden Venäjän symboli, jonka armeija oli saavuttanut loistavan voiton ruotsalaisista Suuressa Pohjan sodassa. Vesi suihkulähteineen on Pietarhovin keskeinen elementti, ja Pietarhovin Suuren palatsin edustalla oleva kaskadi kultaisine patsaineen heijastaakin Venäjän merimahtia.

Pietarhovi Pietarhovin puiston leikattuja pensaita
Pietarhovin puistoa, jonka luonto on leikattu geometrisiin muotoihin yksinvaltiaan hallitsijan tahtoa ja järkeä kuvastamaan samaan tapaan kuin Versaillesissa..

Pietarhovin palatsialue jakaantuu ylä -ja alapuistoon, joista jälkimmäisessä on monia kekseliäästi rakennettuja suihkulähteitä. Vesi suihkuaa lähteistä ilman pumppuja ja Pietarhovin on siis ollut aikanaan paitsi arkkitehtoninen myös insinööritaidon ihme.

Pietarhovi antiikkinen suihkulähde
Pietarhovi Shakkiruutu suihkuläde
Shakkiruutusuihkulähde jonka yllä lohikäärmeet
Pietarhovi Pyramidi suihkulähde
Pyramidisuhkulähde
Pietarhovi Kultainen suihkulähde
Kultainen suihkulähde
Pietarhovi Leijona suihkulähde
Antiikkia jäljittelevä leijonien suihkulähde
Pietarhovi Aurinkosuihkulähde
Aurinkosuihkulahde

Pietarhovia käytti hovi ja hallitsija suku kesäpaikkanaan aina Venäjän vallankumoukseen asti ja siellä oli myös paljon palvelusväkeä kesäisin.

Nykyisin Pietarhovi on suosittu kesäinen käyntikohde, jossa vierailevat niin turistit kuin paikalliset pietarilaisetkin. Alueella on lukuisia museoita joista tärkein on Suuri Palatsi, jossa on samalaista loistoa kuin eremitaasinkin sisätiloissa. Pietarhovin yläpuistoon on vapaa pääsy mutta alapuisto on pääsymaksullinen ja jo siellä hyvin aikansa kulumaan leppoisasti aurinkoisena päivänä. Parhaimmin Pietarhoviin pääsee vesibussilla, joita lähtee Nevan rannalta ja matka kestää noin 40 minuuttia yhteen suuntaan.