Pietarin museoita

Venäläinen museo

Pietarin museoita Pushkin ja venäläinen museo
Runoilija Pushkin ja taustalla venäläinen museo

Pietarin museoita riittää. Paras Pietarin Venäläinen museo sisältää maan suurimman valikoimaan venäläistä taidetta 1100-luvulta alkaen.  Avant-gardesta, sosialistisesta realismista  ja neuvostoajalla kielletystä taiteesta saa kattavan kuvan. Museossa on englanninkieliset tekstit, mutta jos museo tuntuu sekavalta voi turvautua opastettuun kierrokseen. Museon päärakennus sijaitsee Taiteiden aukiolla, jossa on venäläisten rakastaman runoilija Pushkinin patsas. Aukion ympärillä on etnografinen museo, Mihailovskin teatteri ja Pietarin filharmonikkojen konserttisali. 1800-luvun alkupuolella valmistunut uusklassisen tyylinen Mihailin palatsi on italialaisen Carlo Rossin suunnittelema ja se liitetään usein muihin Pietarin uusklassista tai barokkityyliä edustaviin palatseihin.

Kunstkamera

Pietarin museoita Kunstkamera
Kunstkamera Nevan rannalla

Kunstkameraa ei pidä sekoittaa taiteiden aukiolla sijaitsevaan etnografiseen museoon, jossa on esillä  Venäjän alueella asuneiden alkuperäiskansojen elämää.

Museon nimi tarkoittaa taiteiden museota, jonka kummallisuuksia rakastava Pietari Suuri perusti vuonna 1714. Kuriositeettien kabinetteja alun perin monet museot muuallakin maailmassa olivat ennen valistuksellisempaa tehtäväänsä. Omalaatuinen Kunstkamera oli Venäjän ensimmäinen museo ja osa sen kokoelmista kuului Pietari Suuren omaan yksityiseen eläintieteen ja anatomian kokoelmaan.  Museoon pyrittiin keräämään Pietarin aikana kaikki erikoiset ja harvinaiset esineet ja myöhemmin se pian liitettiin Venäjän tiedeakatemian yhteyteen.

Vassilin saarella Nevan rannalla sijaitseva museo esittelee Neuvostoliiton alueen ulkopuolella asuneiden alkuperäiskansojen elämää, mutta yläkerrasta löytyvät myös Pietarin suuren yksityiskokoelmat: epämuodostuneita sikiöitä lasipurkeissa eri kehitysvaiheissaan, siamilaisia kaksosia joiden päät olivat kasvaneet yhteen. Vaikka ne ovat kammottavaa ja harvinaista nähtävää, ne kuuluivat myös osaksi Pietari Suuren valituksellista projektia ja tieteelista projektia nostaa Venäjän kansaa taikauskosta ja hirviöiden pelosta.

Pietarin Paavalin linnoitus

Pietarin Paavalin linnoitus
Pietarin Pavalin linnoitus

Linnoitus on rakennettu kaupungin ulkopuolella olevalle saarelle, jonne pääsee kävelysiltaa pitkin. Jänissaarella myös  säilytetiin poliittisia vankeja, joista tunnetuimpia oli kirjailija Dostojevski.

Linnoituksen korkea, kultainen ja suippo 122 metriä korkea kirkontorni hallitsee saaren näkymää ja on yksi Pietarin symboleista. Kirkko on rakennettu 1700-luvun alkupuolella ja sinne on haudattu kaikki Venäjän tsaarit Pietari Suuresta lähtien. Kirkossa on  ortodoksille kirkolle poikkeuksellisesti enemmän veistoksia ikonien sijasta ja saarnastuoli.

Saarella toimi myös keisarillinen rahapaja ja linnoituksen komentajan asunnossa on museo, joka kertoo Pietarin kaupungin historiasta. Saarelta löytyy myös kioskeja ja kahvila-ravintola.

Anna Ahmatovan museo

Jos sinulla on aikaa katsella pienempiä Pietarin museoita niin käy Anna Ahamatovan museossa. Anna Ahmatova on yksi parhaista venäläisistä   modernin runouden edustajista, joka selvisi niin vallankumouksesta kuin Stalinin ajasta hengissä, vaikka koki raskaita henkilökohtaisia menetyksiä. Hän viihtyi lukuisten boheemien runoilijakollegojensa kanssa ( Majakovksi, Mandelstam)  Kulkukoiran /kabareessa/kellarissa, joka edelleenkin toimii ravintolana Pietarissa.

Pietarin museoita Annan Ahmatovan käsikirjoituksia
Anna Ahamtovan tekstejä. Runoilija usein tuhosi teksinsä ja painoi ne mieleensa sensuurin pelossa

Ahmatovan runous kietoutuu Pietariin, Leningradiin ja sen historiaan. Fontankan talossa sijaitseva museo on tavallinen asuinhuoneisto, ns. kommunalka, monen perheen yhteisasunto, jossa saattoi asua myös yksinäisiä vanhoja naisia. Museossa on Anna Ahmatovalle kuuluvaa esineistöä ja kirjeitä ja siellä saa kuvan runoilijan arkisesta elämästä neuvostoaikana. Ahmatova asunto on vähän ahdas, joten sinne kannattaa mennä vähemmän kiireisinä aikoina, jos haluaa välttää tungosta.

Kirovin museo

Pietarin museoita Kirova ja lapset pienoispatsas Kirovin museossa
Leiningradin johtaja Kirov ja lapset

Yksi mielenkiintoisimpia Pietarin museoita on Kirovin museo, Kirovin kotimuseossa saa katsauksen neukkueliitin elämästä Stalinin ajan Leningradissa, jolloin kaikki elivät ruokakorttien annosten varassa, kuka mitenkin sosiaalisesta statuksesta ja ammatista riippuen. Kirov toimi Leningradin kuvernöörinä ja häntä pidetiin Stalinin luottomiehenä. Hän kuoli työpaikallaan 1934 Smolnassa salamurhan uhrina, jonka motiivit ovat jääneet epäselviksi, vaikka syynä lienee ollut turhautuneen puolueesta erotetun miehen kosto. Stalin kuitenkin tulkitsi murhan takana olleen häntä vastaan suunnattu salaliitto ja murhasta alkoivat puhdistukset, joiden arvioidaan vaatineen vuosina 1936-1938 jopa miljoonien ihmisten hengen.

Museon yhteydessä on myös kaunis näyttely venäläisestä lapsuudesta. joka esittää sen ideaalisessa valossa, sellaisena kuin se kuviteltiin tai toivottiin olevan, vaikka totuus oli paljon karumpi.

Museo on vanhan pietarilaistalon yläkerroksissa ja lähin metroasema on Gorkovskaja.

Erarta

Pietarin museoita Erarta museon sisäänkäynti
Nykytaiteen museo Erartan sisäänkäynti

Erarta, modernin, nykytaiteen museo sijaitsee Vassilin saarella melkoisen kävelymatkan päässä Sportivnajan metroasemalta. Rakennus on vanha kommunistipuolueen hallinnollinen rakennus, joten itse ulkoasu ei viittaa sisältöön vaikka museon edustalla oleva taideteos puhuu toista, modernimpaa kieltä.

Museon on perustanut murhatun liikemiehen Lontoossa asuva leski ja sen tarkoitus on edistää ja valistaa suurta yleisöä nykytaiteesta, joka ei ole ollut kovin tunnettua tai helposti lähestyttävää maassa, jossa se jatkossakin tulee todennäköisesti olemaan enimmäkseen uusrikkaiden sijoituskohde.

Erarta esittelee nykytaidetta neljässä kerroksessaan erilaisin teemoin ja sen lisäksi sillä on useita vaihtuvia näyttelyjä niin ulko- kuin kotimaisiltakin taiteilijoilta vuosittain.

Museossa on voi kokea myös ”kokonaisvaltaisia” installaatioita, eri teemoista: U-Installaatiot ovat 15 minuutin pituisia.

Erartassa on myös erinomainen ravintola ja kahvila, jonka taiteelliset leivokset ovat kaupungin parhaimpia.