Punainen Tori

Punainen tori on kiinni Kremlissä ja sen reunoilla on paitsi punaista Kremlin muuria,  myös keskiajasta vaikutteita saaneita rakennuksia: punatiilinen Historiallinen museo suippoine torneineen sekä kirkkojen arkkitehtuuria jäljittelevä  GUM-tavaratalo.

Punainen Tori Ylösnousemuksen portti
Ylösnousemuksen portista Punaiselle Torille
Punainen tori ja Kremlin muuri
Púnainen tori ja Kremlin muuria

Kremlin muuriin on haudattu useita maineikkaita kommunismin vallanitäjiä ja korkeita virkamiehiä,   sankareita: Juri Gagarin ja  usalainen reportteri John Reed, joka kirjoitti ihannoivan reportaasikirjan Venäjän vallankumouksesta.

Leninin mausoleumi

Punainen Tori Leninin mausoleumi
Leninin mausoleumi

Lenin mausoleumi, modernistinen, punaisesta ja mustasta graniitista rakennettu, osin itämaista, kulttipaikkaa muistuttava hautamuistomerkki, jonka katolta kommunistisen puolueen johto seurasi paraateja, joissa Neuvostoliiton asevoimien mahtia esiteltiin.

Stalin rakennutti sen Leninin kunnaiksi. Leninin, josta tuli kommunismin palvottu pyhimys ja legenda suuren palvotun johtajan ja Isä Aurinkoisen rinnalle. Balsamoitu Lenin lepää edelleen punaisesta ja mustasta kivestä rakennetusta mausoleumissaan.

Leniniä yritettiin siirtää pois Mausoleumista Neuvostoliiton hajottua, mutta se kaatui kommunistisen puolueen vastustukseen, jolla oli vahva asema uudessa Venäjän valtiossa ainakin aluksi.

Pyhän Vasilin ja Kazanin kirkot

Punainen Tori Pyhän Vasilin kirkko
Pyhän Vasilin kirkko

Punaisen torin toisessa päässä on Pyhän Vasilin kirkko   koko Moskovan ja   Venäjän ja symboli. Se hehkuttaa kirkon mahtia, taivaallista Moskovan kaupunkia kolmantena Roomana sen jälkeen kun Toinen Rooma, Konstantinopoli menetti valta-asemansa.

Kirkon keskipisteen muodostaa   kahdeksankulmainen Pyhän neitsyen esirukouksen kirkko, jonka telttakatto huipentuu kullanväriseen sipuliin. Keskuskirkon ympärille harmonisesti sijoittuvat pienemmät kirkot torneineen ja koristeellisen kupoleineen.

Kirkko on saanut nimensä Vasili Autuaasta, joka on kansan suosima suorasanainen pyhä hullu, joka uskalsi sanoa vastaan vallanpitäjille. Kirkko muutettiin museoksi Neuvostoliiton aikana eikä sitä purettu.

Kazanin kirkon Stalin käski purkaa vuonna 1936 ja paikalla on toiminut muun muassa työmaaruokala ja yleinen käymälä. Kirkkoa rakennettiin uudelleen vanhalle paikallee nopeaan tahtiin vuonna 1993 uskollisesti alkuperäistä rakennusta kopioiden.

Kazanin kirkko Punaisella torilla
Kazanin kirkko GUMin vieressä

Keskiaikainen GUM kauppakeskus ja historiallinen museo

GUM tavaratalo Punaisella Torilla
GUM tavaratalo

Punainen Tori on muinainen kauppapaikka. GUM on rakennettu tulen tuhoaman vanhan toripaikan ja kauppakeskuksen tilalle vuonna 1893. Se on toisaalta oman aikansa eurooppalaisten esikuvien mukainen kauppakeskus pasaaseineen eli kävelykatuineen, mutta ulkoasultaan jäljittelee keskiaikaista kirkkorakennusta. GUM on tosin 242 metriä pitkä ja sisälsi eurooppalaisiin esikuviinsa nähden mahtavan määrän 100-200 kauppapaikkaa.

GUM tavaratalo sisältä
GUM sisältä

Lokakuun vallankumouksen jälkeen se toimi muuan muassa Punaisella torilla järjestettävien paraatien propagandakeskuksena ja Stalin itsemurhan tehneen nuoren vaimon mausoleumina. Vuonna 1953 se avattiin uudelleen   kauppakeskuksena ja tarkoituksena oli osoittaa valitulle ulkomaisille kävijöille Neuvostoliitossa vallinnutta materiaalista yltäkylläisyyttä. Nykyisin lasikattoisen GUMin käytäviä reunustavat kansainvälisesti tunnetut vaatebrändit ja luksustuotteita myyvät kaupat

Historiallinen museo Punaisella torilla
Historiallinen museo, oikealla Ylösnousemuksen Portti

Historiallinen museo jäjittelee keskiaikaa Punaisen torin toisessa päädyssä. Se on myös tyyliltään hyvin venäläinen, keskiaikaa jäljittelevä suippoine torneineen koristekuvioineen. Museossa on esillä Venäjää esihistorialliselta ajalta lähtien. Museon on hyvin koristeellisesti maalattu sisältä. Suuri osa informaatiosta on  venäjän kielistä, mutta englannin kielelläkin on tekstiä, jonka avulla voi tutkailla museon antia.