Taiteen ja kulttuurin Moskova

Taiteen ja kulttuurin Moskova Bolshoi-teatteri
Bolshoi- teatteri

Taiteen ja kulttuurin Moskova omaa pitkät perinteet. Bolshoi-teatteri on Moskovan kulttuurin huippu, joka sijaitsee Teatralnaja metro-aseman lähistöllä ja vastapäisellä kadulla sitä tuijottaa kivestä veistetty muhkeapartainen Karl Marxin patsas Bolshoi-teatteri klassinen  baletti on maailma kuulua: liput ovat kalliita ja niitä saa jonottaa pitkään. Baletin yhteydessä toimii myös museo, jos haluaa tutustua baletin maineikkaaseen historiaan.

Stanislavski teatteri
Stanislavskin teatteri

Taiteen ja kulttuurin Moskova pitää sisällään kirjailijoille omistettuja museoita ja patsaita löytyy Moskovasta paljon. Tunnetut kirjailijat ovat kuvanneet Moskovaa Tolstoi Sodassa ja Rauhassa, Pushkin Boris Godunovissa, Bulgakov Saatana saapuu Moskovaan-romaanissa sen katuja ja paikkoja mainiten, Pasternak Vallankumouksen aikaista Moskovaa Tohtori Zivagossa ja Soltsenitsyn Stalinin ajan Moskovaa Ensimmäinen piirini-kirjassa. Unohtaa ei sovi runoilija Marina Tsetajevaa, jonka runoissa vanhaa Moskovaa ja sen kirkkoja ylistetään.

Pushkinin patsas Moskovassa
Pushkin, runoilija
Vysotskin patsas Moskoavassa
Vysotski, Moskovan katujen karehakurkkuinen trubaduuri
Taiteen ja kulttuurin Moskova Don Quiote teos Moskovan Modernin taiteen museon pihalla
Zreteli -museon pihalta, Modernin taiteen museo
Vanha kirkko Vanha Trejtakovin pihalla
Kirkko Vanhan Trejakovin gallerian sisällä

Moskovan taidemuseoissa saa kattavan käsityksen venäläisestä taiteesta, mutta kokoelmista löytyy myös eurooppalaisien taiteen helmiä. Moskovan tunnetuimmat taidegalleriat ovat Tretjakovin uusi ja vanha taidemuseo, sekä Puskinin taidemuseo.

Vanha Tretjakov

Taiteen ja kulttuurin Moskova Vanha Tretjakov, taidemuseo
Vanha Tretjakov

Vanhassa Tretjakovissa voi ihailla venäläisen ikonimaalauksen mestareita ja venäläisen taiteen huippumaalareita, Repiniä, Levitania ja Vrubelia. Vanhoissa tauluissa kuvataan paljon eliitin ja aatelin elämää, mutta esillä on myös ansioituneiden taitelijoiden ja kirjailijoiden muotokuvia 1800 –luvulta: Tsehov, Tolstoi, Gogol ja Repinin maalaama Mussorsskin muotokuva.

Viidentoista minuutin kävelymatkan päässä vanhasta on uusi Tretjakov. Museo ei ole kaunis ulkoapäin: se on Moskova-joen rannalla sijaitseva betonilaatikko, mutta sisältä antoisa ja turistinkin pääsee ilmaispäivänä maksamatta sisään. Matkalla voi piipahtaa myös sosialistisen veistotaiteen puistossa.

Taiteen ja kulttuurin Moskova Stalin ja uhrit. muistomerkki Moskovassa
Nenätön Stalin ja uhrit

 Täällä voi nähdä monta Leninin patsasta, nenättömän Stalinin patsaan jonka ympärille on rakennettu hänen runneltujen uhriensa muistoksi.

Uusi Tretjakov

Uusi Tretjakov, Modernin taiteen museo
Uusi Tretjakov venäläisen modernin taiteen museo
Patsas Uuden Tretjakov museon pihalla
Hauskoja patsaita uuden Tretjakovin pihalla

Uuden Tretjakovin kokoelma on järjestetty kronologisesti 1900-luvun alusta kohti vallankumousta. Kokoelmasta näkee miten venäläinen kansantaide innoitti modernia tyylisuuntausta. Kuzma Petrov-Vodokin Punaista hevosta uittamassa lienee museon tunnetuimpia tauluja. Sosialistisen realismin kauden teoksia on esillä ja vähän myös Chagallia, Kandinskyä, Malevitshia.

Pushkin museo

Pushkin museoon pääsee helposti metrolla Kropotinskajan asemalta, joka on yksi kauneimmista Moskovan metroasemista. Museon lähellä on myös suuri Kristuksen vapahtajan katedraali, jossa Pussy Riot järjesti performanssinsa, punk- rukouksen Putinille.

Pushkinin valtiollinen taidemuseo on perustettu opetuskäyttöön. Museossa on kopioita Michelangelon veistoksista ja esillä eurooppalaista taidetta 1500-1700 luvulta.  Todellinen helmi joka sisältää pelkästään eurooppalaisten huipputaiteilijoiden teoksia on Pushkin museon 1800-1900 luvun  taiteen kokoelma joka on omassa erillisessä rakennuksessaan. Kokoelmassa on muuan muassa Matissea, Cezannea; Monetia ja Manet sekä Degasta.

Nykytaidetta voi puolestaan  katsella vaikkapa Vinzavodissa, joka on vanha viinitehdas. Tiilenpunaisessa rakennuskompleksissa toimii useita gallerioita ja opetustiloja vaihtuvine näyttelyineen.