Vanha Berliini

Vanha Berliini elää keskellä uutta ja muuttuvaa Berliiniä.

Varsinaista keskustaa kaupungilla ei ole mutta keskeisiä  ovat aukiot liikerakennuksineen ja kauppakeskuksineen: Potsdamer Platz, Berliner Alexanderplazt, Freischeidsplatz. Keskelle kaupunkia tuo vihreyttä iso noin 200 hehtaarin kokoinen puisto Tierparken.

Berliiniä hallitsee DDR:N aikana rakennettu tv-torni, minareetin kaltainen katseenvangitsija, joka tuo hieman sci-fi-mäistä tunnelmaa kaupunkiin.

Berliinin valtiopäivätalo

Vanha Berliini: arkkitehtuuria

Museosaari Spree-joen varrella ja sitä vastapäätä oleva Mon Bijou-puisto ovat mukavia paikka rentotua.  Hansaviertel  puolestaan edustaa Länsi Saksan talousihmeen ajan arkkitehtuurin helmi—harmaan ja kellanvärisine tornitaloineen. Kaupunki on ollut Preussin yksinvaltaisen hallitsijan pääkaupunki ja nykyisinkin keskeisiä paikkoja on Pariser Platz, Brandenburgin portti ja sen lähellä olevat hallintorakennukset. Vanhan valtiopäivätalon lähellä on uusia moderneja hallintorakennuksia jotka edustavat 2000-luvun yhdistynyttä Saksaa

Brandenburgin portin pääty ja taustalla kotka

Unter den Linden on vanha valtakatu, joka lähtee Bradenburgin portilta, leveä Bulevardi, jonka keskellä puistotie ja ne lehmukset. Bulevardin varrella on Venäjän suurlähetystö, sosialistisen arkkitehtuurin luomus.

Vanhaa arkkitehtuuria on Gendarmemarktin kauniilla aukiolla:  konserttitalo ja kaksi  jykevää kirkkoa- saksalainen ja ranskalainen tuomikirkko 1700-luvulta. Torin keskellä runoilija Schillerin patsas.

Kirjailija Schiller ja muusat Gendarmemarktin aukiolla, takana Konserttitalo

Keskiaikaa Berliinissä

Nikolaiviertel, keskiaikainen idyllinen kortteli kaupungin vanhimman kirkon jossa on kaksi suippua tornia. Matkalla  Nikolainkirkolle voi nähdä keskiaikaisen fransiskaaniluostarin rauniot, punainen tiili ja goottilainen tyyli oli  leimallisia keskiajan Berliinin rakennuksille.

Fransiskaaniluostarin rauniot
Nikolaviertelin keskiakainen kuja Nikolaikirkon vieressä

Marian keskiaikainen kirkko on sekin restauroitavana. Kirkon kuuluisa kuolemantanssi on iloisen värinen fresco vuodelta 1485 lailla vailla sitä kauhua ja synkkyyttä, jota myöhemmin kuolema alkoi ihmisissä herättää.

Nikolaiviertel Nikolai kirkon vieressä huokuu rauhaisaa tunnelmaa ja se restauroitiin enemmän tai vähemmän onnistuneesti DDR:n aikaan. Lähellä on aukio, jossa oli myös Zillelle omistettu humoristinen pubi, joka on auki kuin iltaisin.

Zille oli piirtäjä Berliinin köyhälistökortteleista, joka siis haki siitä aiheensa vaikka työskentelikin monipuolisesti graafikkona—teki mainoksia, suunnitteli taloustavaroita ja työskenteli valokuvaliikkeessä mutta heittäytyi sitten vapaaksi taiteilijaksi. Hän  piirisi humoristisia kuvia satiirisiin lehtiin. Myöhemmin hän liitti kuviin sanat, sukkeluuksia iskevään hauskaan berliiniläistyyliin.

Berlin Aleksanderplatz

Berlin Aleksander Platz oli tunnettu elämää kuhiseva paikka maailman sotien välillä, joka tuhoutui pommituksissa. Berliinin punainen raatihuone rakennettiin 1800-luvun puolivälin tienoilla ja se on kaupungin hallinolline keskus, jossa pitää majaa pormestari ja senaatti. Berlin Aleksander Platzin torni rakennettiin 1960-luvulla ja yli kolmen ja puolisataa metriä korkeasta tornista näkee kirkkaalla ilmalla yli 40 kilometrin päähän. Tornissa on ravintola 200 metrin korkeudessa. Samoihin aikoihin rakennetiin myös toinen Aleksin nähtävyys : Urania maailmankello, suosittu kohtaamispaikka Berliinissä.

Urania maailmankello


Terrorin topografia

Hitlerin ja natsien aikaa kuvaa ankea kaupungin keskustassa oleva näyttely   Topografi des terrororns. Arkkitehtuuri ja kapungun uudelleen rakentaminen oli myös Hitlerin suuri intohimo ja yhdessä Albert Speerin kanssa he suunnittelivat uutta uljasta Berliiniä  Germanian pääkaupungiksi.

Juutalaisilla oli merkittävä vaikutus kaupungin kulttuurielämään jo 1800-luvulta lähtien, jolloin  taiteilijat ja älymystö ylipäätään kohtasivat näiden ylläpitämissä salongeissa. Natsien aikaa älymystö pakeni kaupungista ja juutalaiset tuhottiin lähes täydellisesti.

Terrorin topografia museo